Cuma
2024-04-19
8:50 AM
Logged in as Guest
Group "Guests"Welcome Guest
RSS
 
BESKARDES KÖYÜ
Main My profile Registration Log outLogin
Kulu'nun Tarihi »
...:::MENÜ:::...            


Toplam *online : 1
Misafirler : 1
Kullanıcılar : 0

 
KULU İSMİ'NİN VERİLİŞİ
 

                Yerleşim birimlerinin tarihleri araştırılırken isimlerinin kökenine inilmesi son derece önemlidir. Ne var ki yapılan tüm araştırmalara rağmen, pek çok yerleşim biriminin adının kaynağı, nereden geldiği net olarak açıklanamamaktadır. İşte bu şekilde isimlerinin kökeni net olarak açıklanamayan yerleşim merkezlerinden birisi de Kuludur.

         Kulu ile ilgili olarak yaptığımız çalışmalarla  adının tarihini, nereden geldiğini gün ışığına çıkarmaya çalıştık.

        Kaynaklarda Kulu kelimesinin anlamı hakkında ikna edici bilgilere ulaşamadık. Bununla birlikte ilçemiz yaşlılarının kulu adıyla ilgili olarak anlattıkları iki anlatımdan yola çıkarak ilçemizin adının kaynağı hakkındaki bilgileri vermeye çalışacağız.

Tahminen Yıldırım Bayezit ve II. Murat'ın Osmanlı Devletini yönettikleri devirde, Gül adındaki birisi ilçemizin şu andaki yerleşim birimine yerleşir. Gül, kahraman bir kişi olmasının yanı sıra çevredeki obalara saldıran birisidir. Kısa zamanda çevresine pek çok yiğit toplayan Gül'e halk, Gül Bey demeye başlar. Gül Bey kısa zamanda çevresini etkiler. Çevresini genişleterek Aksaray ve Kırşehir'deki önemli kişilerden, varlıklı ailelerden haraç toplamaya başlar. Bununla yetinmeyen Gül Bey, Kayseri'nin de ileri gelenlerinden haraç ister. Haraç vermek istemeyen Kayserililer, Yozgat'ta ikamet eden Çapanoğlu'nu ziyaret ederek yardım isterler. Olan biteni dinleyen Çapanoğlu onlara yardım edeceğini söyleyerek, Gül Bey'e bir mektup yazar. Çapanoğlu mektubunda, Gül Bey'in haraç toplama işinden vazgeçmesini ister. Aksi halde Gül Bey'i cezalandıracağını ifade eder. Bu mektubu alan Gül Bey, işine karışılmasını içine sindiremeyerek daha sert ifadeler içeren bir mektubu Çapanoğlu'na gönderir.

         Gül Bey'den gelen mektubu alan Çapanoğlu çok kızar. Mektupta yer alan "Günün birinde senin de defterini düreceğim" gibi cümleler Çapanoğlu'nu çileden çıkarır.Çapanoğlu, çarpışmaktan başka çare bulamaz. Güçlerini toplayarak Gül Bey'in yaşadığı havaliye doğru yola çıkar. Gül Bey de kuvvetleriyle çoktan Kayseri'ye ulaşmıştır. İki beyin maiyeti Kayseri yakınlarında çarpışmaya başlarlar. Sonunda Gül Bey esir düşer, silahlı adamları da dağılır. Çapanoğlu, onu çevresine göstermek için elleri ayakları bağlı olarak konağına getirtir. Konakta Gül Bey'in idam edilmesi için hazırlıklar yapılmaktadır. Gül Bey'in esir edildiğini duyanlar da akın akın gelerek Onu seyrederler. Gül Bey'i görmeye gelenler arasında Çapanoğlu'nun annesi de vardır. Oğlunun Gül Bey'i esir etmesine çok sevinen anne, onun idam edilmesine  razı olmaz. Bu durumu oğluna iletir. Çapanoğlu karşı çıkmasına rağmen, annesini de kıramaz. Gül Bey'in tutulduğu odaya girerek ona:

- Bunca zamandır baskılar yaparak halkı haraca bağladığını biliyorum. Bana yaptığın sataşma  sabrımı taşırdığı için seninle savaştım. Şu an esirimsin. İdamına karar verdim ama annem razı olmadı. Kapıma kul olup bana tabi olursan canını bağışlarım.

         Gül Bey, içine sinmese de bunu kabul eder. Çapanoğlu da bir süre sonra Gül Bey'i mekanına gönderir, ama o artık eski heybetini kaybetmiştir. Çapanoğluna tabi olduğu için, Gül Bey olarak çağrılmamaktadır. Herkes ona Kul Bey demektedir.

Kul Bey,  Çapanoğlu'nun Kulu ifadeleri de dilden dile dolaşarak zaman içinde yerleşim birimi bu adla yani Kulu olarak anılır olmuş.

         İlçemizin adının kökeni ile ilgili başka bir anlatıya göre de: Kulupoğlu Mustafa Bey adında bir aşiret beyi 18. yüzyılın başlarında Afyon'dan gelerek buraya yerleşir. Bu yerleşim birimi, Kulupoğlu Mustafa Bey adından dolayı daha sonra da Kulu olarak isimlendirilmiştir.

İlçemizin adı ile ilgili olarak aktardığımız bu anlatılandan ikincisinin Kulu adını kaynaklık etmesi daha kuvvetli bir ihtimaldir.
 
 
 
 
KULU TARİHİ
 

       Tarihi Cilalı Taş Devri'ne dayanan, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Galat, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerini yaşamış, İç Anadolu Bölgesi'nin ortasında Konya iline 150 km Ankara iline 100 km olan bir ilçedir. Kulu adını göçebe bir toplumun lideri olan kulubey' den almıstır. Zamanla adı kulu olarak kalmıstır 1954 yılında ilce olmustur. Kuluboğlu Mustafa Bey ve beraberinde getirdiği aileler 1600'lü yıllarda Afyon Karabağ dolaylarından kaçak olarak gelerek Kulu'yu kurmuşlardır. (Devrim Sönmez, Eskiçağlardan günümüze Kulu, Konya, 2004, Dizgi ofset)
       Osmanlı Devleti zamanında burada atçeken (esbkeşan) oymakları yaşamışlar ve Osmanlı Ordusu'na lojistik destek sağlamışlardır.Günümüzde hala Atçeken soyadını taşıyan aileler ilçede yaşamaktadır. 1642'de Osmanlı İmparatorluğu Turgud ve Bayburd Kureyşözü bölgelerini birleştirip Kulu bölgesine  ismini vermiştir (Atçeken Oymakları-Tez-Prof. Dr.H.Basri Karadeniz)
       İlçenin yerli halkının büyük bir kısmı yörüktür. İlçeye daha sonraları Doğu'nun muhtelif yerlerinden gelen kürt aşiretler (Rişvan aşireti,Şeyhbizinli Aşireti vs.) yerleştirilmiştir. 1853-1856 Osmanlı-Rus Kırım savasından sonra Anadolu'ya göç eden Nogay türklerinin büyük bir kısmı ilçeye ve çevresine yerleştilmişlerdir. Kozmopolit bir yapıya sahiptir. İlçe halkı Yörükler, Kürtler, Nogaylar, Türkmenlerden oluşmuştur. İlçeye bağlı Kozanlı ve Karacadağ kasabasında, Altılar ve Yaraşlı köyünde tarihi mağaralar bulunmaktadır. Ayrıca İlçenin 3 km. doğusundaki Düden Gölü 183 çeşit kuşu barındıran bir doğa harikasıdır. Kozanlı yakınlarındaki Gökgöl de hem çok sayıdaki kuş türünün gözlenebildiği doğal bir güzellik, hem de her yıl yapılan şenlikleriyle halkın uğrak ve mesire yeri durumundadır.temmuz ayında.
       İsveç'te kalabalık bir Kululu toplumu yaşamakta olup, ilçe ile bu ülke arasında Emirdağ-Belçika ilişkisine benzer bir olgu oluşmuştur. Bir suikastta hayatını kaybeden Eski İsveç Başbakanı Olof Palme'nin hayatında Kulu'yu ziyaret etmesi anısına, Olof Palme ismi ilçedeki cadde ve parklara verilmiştir.İsveç'te Türkiye'nin baskenti sanılmaktadır.Bu ilçede yeni okul yapımlarına başlamnmıştır.Kulu lisesi,Cumhuriyet i.ö.ove Atatürk i.ö.o okulları yenilenmektedir.Bu ilçenin en eski okulu olan Merkez i.ö.o 1932 yılında kurulmuş olan bu okul yıllar sonra taşınacaktır.Kulu'nun nüfusu yaz aylarında 2 katına çıkmaktadır.

 

 
KULU'NUN COĞRAFİ YAPISI
 

Kulu, matematik konumu itibariyle 35,5 Doğu meridyeni ile 39,5 Kuzey paralelleri üzerindedir.
İlçenin  Kuzeyinde; Bala ve Haymana ilçeleri, Güneyinde Cihanbeyli İlçesi ve Tuzgölü, Doğusunda Şereflikoçhisar İlçesi, Batısında Cihanbeyli ve Haymana ilçeleri vardır.
Kulu, 1000 rakımlı olup, 2880 km2 yüzölçümü genişliğindedir. Ankara ile yaklaşık aynı meridyen üzerinde bulunmaktadır.
Ankara-Konya asfaltı üzerinde bulunan ilçe işlek bir yerdedir. E-90 (E-5) Karayolu, ilçenin sınırları içerisinden geçmektedir.
Önemli Dağları, Ovaları; İç Anadolu Bölgesinin ortasında yer alan ilçe, İç Anadolu'nun karekteristik tabii yapısını  taşımaktadır. Oldukça geniş ve düz arazi yapısı vardır. Çok az engebeye sahiptir. Batısında Karacadağ mevcuttur. Bu dağın yüksekliği 1739 metredir. 
Akarsuları ve Gölleri: Kulu ilçesinin içinden geçen güçlü bir akarsuyu yoktur. Fakat bunun yanında kapalı havza durumunda kışın yağışlarla güçlenen, yazın da kuruyan çaylar vardır. Merkezin ortasından geçen derenin suyu yazın azalmakta, İlçenin 3 km. doğusundaki Küçükgöle akmaktadır. İlçe merkezine bağlı bazı pınar ve çeşme suları bulunmaktadır. Bu suları  halk, kendi yazlık bağ, bahçe ve hayvan sulama işlerinde kullanarak değerlendirmektedir.
İlçede göl olarak Tuzgölü ve Küçükgöl (Acıgöl)vardır.Bunlardan başka çok küçük doğal  gölet  şeklinde  sulardan  bahsedilebilir. Gökler köyü ve Kozanlı Kasabası göletleri bunlara örnektir. 
Bitki Örtüsü: ilçemiz Bozkır bitki örtüsüne sahiptir.İlçe arazisinin büyük bir bölümü engebesiz olduğu için ziraata elverişli bulunmaktadır.Araziye halk son yıllarda da pancar,  kimyon,  mercimek,  anason ve  çöro otu  ekmektedir.  Ekim genellikle nöbet usulü yapılmakla beraber artezyen kuyularının gittikçe çoğalması  üzerine çift mahsül alma usulü de geliştirilmektedir.Çift mahsul almada genellikle arpa ve buğday  başta  olmak  üzere  bunlara  pancar, kimyon mercimek,  anason ilave olmaktadır. 
İklimi: İlçemiz makroklima iklim tiplerinden karasal iklim tipine girer. Bu sebeble ilçede iklim kışlar sert ve soğuk, yazları ve özellikle temmuz ve ağustos ayları kurak ve sıcak geçer. Mikroklima iklim tipine özen gösterildiği zaman farkına varılır.

KULU'NUN EKONOMİK DURUMU


         Eskiden beri İlçemizde gerek tarımsal ekonomide ve gerekse diğer ekonomi dallarında şimdiye kadar büyük bir gelişim görülmemiştir.

Kulu'da sanayinin temeli 1974 yıllarında atılmış sayılır. Bu yıllarda yapılan KULU-SAN Yem Fabrikası 1028 ortağı ile bir halk girişimi olup,hissedarlarına yıllık belirli miktarda kar vermekte ve 25 işçi çalıştırmaktadır.

Bunun yanında 1978 yıllarında yapılan TA-MAK (Tarım Makineleri) Fabrikası da bir halk sektörü olup,çeşitli nedenlerle faaliyetini devam ettirememiş ve   kapanmıştır.

İlçemiz Tavşançalı Kasabasında 1984 yılında faaliyete geçen BİN-NUR Un ve irmik  fabrikasında 20 personel çalışmaktadır.

Diğer taraftan küçük çapta 11 adet Tuz İmalathanesi ve fabrikası vardır. Yine Dinek mahallesi mevkiinde Fin-Teks adında bir tekstil işletmesi açılmış olup 50 civarıda işçi çalıştırmaktadır. Son yıllarda tarım sektöründeki mekanizasyon da artmıştır.

           Bunun yanı sıra E-5 Karayolunda faaliyet göstermekte olan tesisler de  ilçemiz ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar yapmaktadır.

        İlçenin tarım Arazi miktarı ilçe arazisinin % 88'dir.

        Kulu İlçesi Ülkenin mevcut gelir dağılımına göre zengin bir ilçe sayılır.  Özellikle yabancı ülkelerde çalışanların İlçeye ciddi oranlarda ekonomik katkısı vardır. İnşaat sektörünün çok canlı olmasının sebebi yurt dışında çalışanların konuta yatırım yapmalarıdır. Yine yurtdışı kaynakları istihdama dönük yatırımdan çok bankalarda mevduat olarak tutulmaktdır. İlçede halen Akbank, İş Bankası , Ziraat Bankası,Yapı Kredi Bankası olmak üzere 4 Banka vardır. Emlak Kredi Bankası,Türk Ticaret Bankası ve Halk Bankası Şubeleri de bulunmakta iken bunlar kapatılmıştır.  İlçede çok sayıda Kuyumcu bulunmaktadır.

        İlçenin ekonomik gücü halen atıl vaziyettedir. Bunun temel nedeni ise geçmişte yapılan ve başarısız olan girişimlerdir.

        Kulu'da ev kiraları ucuzken  son yıllarda ekonomik şartlardan dolayı artmıştır.    Kulu'dan  Avrupa'ya göç   1960'lı yıllarda başlamıştır. Başta İsveç, Avusturya, Almanya, Belçika, Hollanda, Danimarka, Finlandiya, Norveç   olmak üzere hemen hemen tüm Avrupa ülkesinde   işçi ve işveren statüsünde Kulu'lu vardır. İlçenin 35.000.000'i İsveç'te olmak üzere yaklaşık 45.000.ini aşkın insanı Avrupa Ülkelerinde işçi ve işvereni vardır. İlçe Avrupa'ya  göç verirken   Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinden çok miktarda  iç göç almaktadır.

 
KULU'DA ULAŞIM

Kulu İlçesinin demir ve havayolu bağlantısı yoktur. Avrupa'da işçisi çok kalabalık olduğundan İlçe Merkezimizde T.H.Y.'na ait bir temsilcilik bürosu halkımızın yararına çalışmaktadır. Bu büroda Avrupa'ya gidecek halka uçak bileti satılmaktadır. İlçemiz Konya-Ankara karayolu üzerinde bulunmakta olup, her türlü ulaşım karayolu ile yapılmaktadır.

İlçemizin 28 Köy ve 7 Kasabasının yolu da ulaşıma elverişlidir. Bu yollarımızdan KONYA-ANKARA Devlet Karayolu ile Kozanlı yolu ile Zincirlikuyu Kasabası  yolu Devlet Karayolu ağına dahil olup, diğer köy yollarımız İl Özel İdare  Müdürlüğüne  bağlıdır.

İlçemizde 2 adet radyo mevcut olup, 1 adedi kapalı durumdadır. İlçenin hemen tüm yerleşim birimleri TRT'nin radyo TV hizmetlerinden rahat bir şekilde yararlanmaktadır.

 




 
                







Generate Your Own Glitter Graphics at GlitterYourWay.com